Wat te doen tegen een droge huid?

Iedereen heeft er wel eens last van: een droge huid, schrale of trekkerige huid. Maar hoe kom je er van af? Het hebben van een droge huid kan heel vervelend zijn, omdat het cosmetisch gezien minder mooi wordt gevonden. De roodheid in het gezicht kan verschillende oorzaken hebben. In dit artikel behandelen wij:

 • Wat de oorzaken zijn
 • Wat de symptomen zijn
 • Wat kun je er tegen kunt doen
 • Hoe kun je het voorkomen

Wat is de oorzaak van een droge huid?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor je last hebt van een droge huid. Deze factoren kunnen zowel intern als extern zijn en daardoor ook tijdig of chronisch plaatsvinden. In de meeste gevallen gaat het om externe factoren. Dit houdt in dat het gaat om oorzaken van buitenaf en gelukkig daarom door jou als persoon wel beïnvloedbaar zijn. Wel zien we dat het vaker voorkomt bij vrouwen en ouderen. Ook kleine kinderen onder de 10 jaar vormen een grotere risicogroep.

Externe omgevingsfactoren

 • Weersomstandigheden: Dit is één van de meest voorkomende oorzaken. De huid kan slecht tegen koud en winderig weer. Als koude lucht namelijk tegen het gezicht aan waait neemt de hoeveelheid vocht van de huid af. Hierdoor wordt de huid droog, rood of ruw. Naast koud en winderig weer, kan ook zonlicht zorgen voor een droge huid. Door de warmte van de zon droogt de huid uit. Hierdoor is het altijd belangrijk dat je naast het aanbrengen van zonnebrand ook je huid beschermt met een hydraterende gel. Breng deze zowel voor als na het zonnen aan.
 • Airconditioning en centrale verwarming: Ook bij het gebruik van één van beide wordt de huid droog, doordat zowel de airco als een verwarming er voor zorgen dat de lucht droger wordt.
 • Chemische stoffen: Het woord chemisch klinkt al niet heel lekker als je erover nadenkt. En daarnaast lijkt het ook logisch dat je lichaam hier negatief op reageert. Toch zijn veel mensen hier niet bewust van. Het roken van sigaretten of het nemen van medicatie kan voor mensen die hier gevoelig voor zijn slecht vallen. Het gaat hierbij vaak om detegenten en synthetische stoffen.
 • Douchen: Bij te lang of te warm douchen wordt de huid ook sneller droog. Ook is het veelvuldig gebruik van shampoo en andere reinigingsmiddelen slecht voor de natuurlijk vochtbalans van je huid.
 • Leefstijl: Als je onvoldoende water drinkt ongezond eten dan kun je dit terugzien in hoe gezond je huid is. Structureel te weinig slaap pakken valt hier ook onder.

Interne omgevingsfactoren

Alhoewel een droge huid meestal komt door externe factoren kunnen ook interne omgevingsfactoren een rol spelen. Veel voorkomende oorzaken zijn:

 • Hormonale schommelingen: Vooral bij vrouwen speelt dit vaak een rol tijdens de menstruatie. Gedurende de menstruatie is het oestrogeen niveau in het lichaam laag waardoor het vochtniveau in je huid afneemt.
 • Persoonlijke aandoening: Denk hierbij aan bijvoorbeeld eczeem, diabetes of psoriasis. Vaak is het zo meerdere mensen binnen een gezin hier vaak last van hebben. Zo kan de één last hebben van fibromyalgie en de ander last van psoriasis. Beide ‘ziektes’ hebben namelijk te maken met het auto-immuunsysteem.

Wat zijn de symptomen van een droge huid?

De symptomen van een droge huid kan voor iedereen weer anders zijn. Dit is van veel verschillende variabelen afhankelijk. Denk hierbij aan iemand zijn leeftijd, gezondheidstoestand en of deze persoon goed let op zijn of haar voeding. Afhankelijk van de persoonlijke situatie zijn de symptomen vaak als volgt:

 • Roodheid van de huid (in het gezicht is dit vaak in de zogeheten t-zone)
 • Last van een rode en/of schilferige huid
 • Fijne lijntjes of barsten in de huid
 • Een huid die gespannen en strak aanvoelt.

Wat kun je doen tegen een droge huid?

Afhankelijk van de persoonlijke oorzaken en locatie van de droge huid zijn er verschillende oplossingen. Als de oorzaak van een droge huid wegkomt vanuit voeding dan kan hiervoor contact opgenomen worden met een dermatoloog. Het kan namelijk zijn dat je lichaam bepaalde stoffen, zoals bijvoorbeeld gezonde vetten slecht opneemt, of dat je lichaam resistent is tegen bepaalde voedingsmiddelen. Over het algemeen helpen de volgende tips goed bij een droge huid:

 • Vochtinbrengende crème gebruiken: Breng 3 x per dag een hydraterende crème aan. Dit zorgt er voor dat je huid wordt weer voorzien van voldoende vocht. Het is vooral aan te raden om de crème in ieder geval direct na het douchen aan te brengen, omdat douchen vaak negatief werkt op de huid. Het is beter om een aantal keer per dag een crème aan te brengen dan in één keer heel veel. Bekijk ook onze vochtinbrengende primers.
 • PH waarde: Gebruik shampoo en andere reinigingsmiddelen met een goede PH. Het lichaam is van zichzelf namelijk licht zuur. Door middelen te gebruiken met een negatieve of basische PH waarde wordt de natuurlijk waarde van het lichaam (pH 4.75 – 5.75) verstoord.
 • Voeding: Je hoort mensen vaak zeggen: “je bent wat je eet” en dit is ook zeker waar. Zorg er daarom voor dat je voldoende groente en fruit eet en een goede variatie aan voedingsstoffen binnen krijgt. Ook het eten van vis en noten zorgt voor voldoende gezonde vetten in het lichaam.
 • Beschermen tegen kou en warmte: Bij koud weer is het goed om een sjaal en muts te dragen om zodoende de koude wind tegen te houden. Probeer daarnaast het extreme gebruik van airconditioning en verwarming te mijden. Ga je douchen of een bad nemen? Zorg er dan voor dat het water niet te heet is en ga er niet te lang onder.
 • Verwijder dode huidcellen: Door dode huidcellen te verwijderen met een reinigingsgel komt er een nieuwe laag op de huid. Deze nieuwe laag is beter in staat om vocht vast te houden. Breng de reinigingsgel aan en scrub de huid zachtjes. Let op: als je te hard drukt zal de huid beschadigen en nog meer rood zijn dan voorheen.

De volgende merken hebben een breed assortiment aan hydraterende middelen tegen een droge huid.

Hydraterende gel merken