Hoe kies je een goede dagcrème en nachtcrème?

Allemaal willen we hetzelfde: een stralend, rustig huidje. Dus geen oneffenheden en geen kringen onder de ogen. Je kunt hier zelf al veel aan doen door 2 liter water per dag te drinken, gezond te eten, je make-up elke avond te verwijderen met de ‘Cleanse Off Oil’ van MAC Cosmetics en je huid te reinigen. Je huid voeden met een goede dag- en nachtcrème hoort daar ook bij. Maar het kiezen van de juiste dag- en nachtcrème is niet gemakkelijk, want hoe weet je nou welke crème bij jouw huid past?

Er zijn kortweg 5 ‘soorten’ huidtypen: de normale huid, de droge huid, de gecombineerde/vette huid, rijpere huid en de vochtarme huid. Weet je niet welk huidtype jij hebt of vind je dat lastig te bepalen? Maak een afspraak bij een schoonheidsspecialiste. Zij kan met behulp van haar kennis een huidanalyse doen om je huidtype te bepalen. En daarna is een bezoekje aan de schoonheidsspecialiste eens in de zoveel tijd nooit een straf ;-).

Normale huid
De normale huid heeft het eigenlijk het meest gemakkelijk. De huid is in balans en heeft geen speciale behoeften. Toch kan de normale huid hydratatie gebruiken, voornamelijk in de winter. De kou van buiten en de verwarming van binnen zijn een aanslag op je tere huidje. Een hydraterende crème is het gehele jaar goed voor dit huidtype. 

Droge huid
Bij een droge huid voelt je huid – de naam zegt het al – droog aan. Het geeft een trekkend gevoel, voelt niet zacht aan en je ziet zichtbare lijntjes/rimpeltjes. Vitamine B3 in je dag- en nachtcrème zorgt voor meer voeding en verzorging voor de droge huid, dus kies een crème met dit ingrediënt. 

Een droge huid kan absoluut niet zonder een moisturizer. De belangrijkste functie van de moisturizer is zorgen voor voldoende vocht in de huid. Een moisturizer zorgt ervoor dat de bovenste huidlaag optimaal is, waardoor de huid minder snel vocht kwijtraakt. Daarnaast brengt een moisturizer bepaalde stofjes in de huid aan die ervoor zorgen dat de huid minder snel vocht kwijtraakt. Onze favoriete moisturizer is de ‘Lightful C + Coral Gras SPF30 Moisturizer’ van MAC Cosmetics. Deze bevat een hoge UV protectie en zorgt voor een goede hydratatie en helderheid van de huid. 

Gecombineerde/vette huid
Bij een gecombineerde huid is de T-zone (voorhoofd, neus en kin) vetter dan de andere delen van het gezicht. Je gezicht bestaat uit een normale tot droge huid en vette, onzekere huid. Ondanks dat je deels een ‘vette’ huid hebt, is een vochtinbrengende crème bij dit huidtype belangrijk om te gebruiken. De crème moet daarnaast ingrediënten bevatten die talg verminderen. Je zult zien dat de T-zone minder vet wordt. Vitamine B2 in je crème is essentieel bij dit huidtype.

Rijpe huid
Naarmate je ouder wordt, wordt je huid slapper. Jammer, maar waar. Een rijpe huid kenmerkt zich vaak ook met een drogere huid. De lijntjes en rimpeltjes zijn wat meer zichtbaar. Een goede hydratatie is bij dit huidtype heel erg belangrijk. Kies voor een crème die Hyaluronzuur en vitamine B12 bevat. Hyaluronzuur houdt vocht vast en beschermt de huidbarrière (de bovenste huidlaag) tegen schadelijke invloeden van buitenaf zoals: vuil, zon, licht et cetera. Tevens zal je huid er jonger en gezonder uit zien. 

Vochtarme huid
Met de talgproductie is bij dit huidtype niets mis, er is een tekort aan vocht. De huid heeft dus extra hydratatie nodig. Met vitamine B5 wordt vocht sneller opgenomen in je huid, zorgt voor hydratatie en voor het vernieuwen van de huidcellen. 

Huidaandoeningen
Natuurlijk zijn er ook dames en heren met een huidaandoening, waarbij het smeren van de juiste dag- en nachtcrème niet voldoende is. Denk bijvoorbeeld aan: eczeem, acne, pigmentvlekken en rosacea. Ga met deze huidaandoeningen niet zelf crèmes uitproberen, maar laat je adviseren door de schoonheidsspecialiste of huidtherapeut. 

De juiste dag- en nachtcrème voor mij
Als je weet wat je huidtype is, weet je waar je op moet letten bij het aanschaffen van een nieuwe dag- en nachtcrème. Dat kan een crème van €5,- euro zijn, maar ook een crème van €65,-. Doe wat werkt voor jouw huid!